Aan de slag met bodem organische stof

12-05-2025
135 keer bekeken

Binnen BodemUP krijg je als deelnemer advies van een bodemcoach, maar je leert ook door het te zien bij de spreekwoordelijke buurman. Daarom werkt het Louis Bolk Instituut met 12 deelnemende demobedrijven die diverse maatregelen gaan toepassen.

Op deze demobedrijven worden veel metingen gedaan aan bodem en water. We weten namelijk best goed welke maatregelen in theorie bijdragen aan duurzaam bodembeheer, maar zien dat gaat terug in concrete praktijkresultaten. Zo kunnen maatregelen op de ene bodem anders uitpakken dan op de andere bodem. Met meer gegevens kan gerichter advies worden gegeven. En andere agrariërs kunnen van de demobedrijven leren hoe maatregelen worden toegepast en uitpakken.

Kernelementen duurzaam bodembeheer

Als het gaat om duurzaam bodembeheer, zijn vier kernelementen van belang: bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, klimaatverandering (aanpassen aan en terugdringen van) en waterkwaliteit. Een belangrijke basis voor kennis van maatregelen die werken ligt in resultaten van eerdere onderzoeksprogramma’s, zoals Slim Landgebruik en PPS Beter Bodembeheer. Binnen Slim Landgebruik testen, meten en rekenen WUR, Louis Bolk Instituut en CLM aan het verhogen van bodemorganische stof. In praktijknetwerken ging en gaat het niet alleen om de effecten op de bodem, maar ook om de inpasbaarheid in de bedrijfsvoering. En niet te vergeten: de kosten en de baten.

De meest effectieve maatregelen om bodemorganische stof te verhogen zijn:

  • Groter aandeel blijvend grasland en leeftijd van grasland verhogen
  • Aanpassen gewasrotatie
  • Toepassen organische mest (vast mest, compost, gewasresten)
  • Inzaaien van groenbemesters en vanggewassen

Van onderzoek, via demonstratiebedrijven naar een bredere toepassing in de praktijk. Dat is het doel!

Tabel Effect van maatregelen op bodemvruchtbaarheid

Afbeeldingen

Cookie-instellingen