Even voorstellen: Ben Selten

23-12-2024
66 keer bekeken

Sinds 1 oktober heeft BodemUP Brabant een nieuwe projectleider. Ben Selten heeft het stokje van Helga Post overgenomen als projectleider bij de provincie Noord-Brabant. Ben legt uit waarom hij vol enthousiasme aan de slag gaat.

'De provincie is voor mij niet nieuw. Begin 2001 ben ik bij de provincie gestart bij de afdeling financiën. Daar heb ik snel overzicht gekregen waar de provincie beleidsmatig en uitvoerend mee bezig is. Al snel werd me duidelijk dat de uitvoering mij trok en ben aan de slag gegaan bij de projectunit reconstructie landelijk gebied. Ik krijg energie van mensen helpen door oplossingen te zoeken voor knelpunten die voelbaar worden door veranderend beleid. Met veel plezier, maar ook met de nodige frustraties door stroperigheid en knellende kaders, heb ik dat gedaan in de Baronie van Breda.

Eind 2012 kwam de integrale aanpak van het landelijk gebied piepend tot stilstand, nog voordat alle gestelde doelen waren gehaald. De doelen van toen, zijn nog steeds actueel. Toekomstperspectief voor de landbouw, verbeteren biodiversiteit, tegengaan verdroging en wateroverlast. Na de reconstructie ben ik 10 jaar werkzaam geweest bij het Ontwikkelbedrijf van de provincie Noord-Brabant als projectleider. Mijn voornaamste taak was het behouden van cultuurhistorisch erfgoed, en wel specifiek kloosters, door herontwikkeling. Vaak was dat samen met de broeders en zusters die nog met een kleine gemeenschap in een te groot klooster woonden. Een heel bijzondere tijd.

Na 2,5 jaar projectleider voor natuurontwikkeling heb ik ervoor gekozen om aan het werk te gaan voor een vitale bodem. De aanpak binnen bodemUP helpt de agrarische ondernemer en draagt bij aan de maatschappelijk doelen. Een agrariër met een vitale bodem op zijn landbouwpercelen, heeft minder last van droogte en wateroverlast, gaat efficiënter met zijn meststoffen om en hoeft minder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest te gebruiken om een goede gewasopbrengsten te realiseren. Tegelijkertijd draagt het bij aan het verbeteren van de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit door minder risico op uitspoeling. Een vitale bodem houdt meer water vast in natte perioden, heeft minder last van verdichting, houdt langer water vast in tijden van verdroging en draagt bij aan meer biodiversiteit. Aandacht voor een vitale bodem draagt dus op meerdere manieren bij aan het oplossen van knelpunten. Graag help ik daarbij in mijn rol als projectleider in goede samenwerking met de waterschappen, Brabant Water en de ZLTO als uitvoerende partij.

De overstap van programma Natuur naar Water en Bodem is in het provinciehuis slechts 1 verdieping naar beneden. Toch is het een nieuwe wereld die voor mij opengaat. Verbazingwekkend hoeveel projecten, uitvoeringsprogramma’s er zijn die op één of andere manier linken met BodemUP zoals biodiversiteitsmonitoren Melveehouderij en Akkerbouw, Wel goed Water Geven, Schoon Water, Brabant Bemest Beter, Sensorisch landschap, Carbon Valley om er maar enkele te noemen. Je zal maar boer zijn en al deze goed bedoelde initiatieven voor je deur hebben staan. Naast een succesvolle uitvoering van de doelstellingen van BodemUP zelf, hoop ik door samenwerking en het leggen van verbindingen tussen allerlei initiatieven en partijen bij te dragen aan het vergroten van de impact van alle individuele inspanningen.

In mijn vrije tijd ben ik graag buiten met verrekijker en fototoestel in de aanslag, op zoek naar plant- en diersoorten te vinden die ik nog niet eerder heb gezien. Nieuwe werelden ontdekken en de samenhang daartussen ontdekken. Misschien was dat wel de drijfveer om aan de slag te gaan voor een vitale bodem.'

Afbeeldingen

Cookie-instellingen