November, bij uitstek de maand om te meten hoeveel stikstof er nog in de bodem zit. Grove vuistregel; alle stikstof in de bodem in de laag 0 tot 90 cm spoelt in de loop van de winter uit, uiteraard afhankelijk van bodem, ondergrond, vanggewas en de hoeveelheid regen. Deze stikstof kun je zien als verspilling van waardevolle grondstoffen en een bedreiging van het drinkwater en leefmilieu van toekomstige generaties. Het lijkt logisch om in beheer te sturen op zo min mogelijk verspilling, maar dat is makkelijker gezegd is dan gedaan. Er is nog veel te leren over hoe stikstof zich door de bodem beweegt, wat wanneer vrij komt door mineralisatie en hoe daar het beste op in te spelen met bodembeheer, bouwplan, beregenen enz.
Tegelijkertijd is hier wel veel behoefte naar inzicht; “hoeveel laat ik eigenlijk liggen en wat kan ik doen om dat te verminderen”. Daarbij zijn grove vuistregels best fijn als eerste indicatie waar je het beste kunt zoeken. In de praktijk zie je dat elk perceel (zelfs binnen een perceel) grote variaties kent en uniek is. En over elk perceel dus veel te leren valt.
Daarom introduceren we binnen BodemUP Brabant voor het jaar 2025 de mogelijkheid voor deelnemers die daar oren naar hebben een aantal extra metingen.
Wat is het?
Voor 1 perceel bieden we je twee monsters aan, jij als deelnemer krijgt de keuze uit één monster vóór de teelt of één monster in de teelt en je krijgt één N-residu monster na de teelt. Je eigen Bodemadviseur begeleid je bij de interpretatie van de meetresultaten. De metingen die we aanbieden zijn bij uitstek gericht op het verkrijgen van inzicht, het (groepsgewijs) bespreken van de meetresultaten is dan ook belangrijk.
Mocht je interesse hebben in deelname aan dit stikstofmeetprogramma en duiding geef je dan snel op! Er zijn beperkt plekken beschikbaar. Aanmelden kan via info@bodemupbrabant.nl.