Resultaten: De kracht van Kennisdeling in Bodemgezondheid

17-12-2024
57 keer bekeken

In het project BodemUP Brabant hebben we inmiddels grote stappen gezet richting een betere bodemgezondheid en gewasproductiviteit op Brabantse boerderijen. De afgelopen periode zijn er in totaal 37 bijeenkomsten georganiseerd, speciaal gericht op deelnemers van BodemUP.

De deelnemers willen allen investeren in de bodemkwaliteit van hun bedrijf. Hierin kwamen vijf hoofdthema's aan bod, begeleid door elf deskundige bodemcoaches.

Bodemgezondheid en Structuur

Tijdens bijeenkomsten over bodemgezondheid en -structuur kregen de deelnemers inzicht in wat een gezonde bodem precies inhoudt en hoe zij problemen met de bodemstructuur kunnen voorkomen.  Aan de hand van profielkuilen leerden zij de bodemlagen te analyseren en structuurproblemen vroegtijdig te herkennen en op te lossen. Een goede bodemstructuur is essentieel voor een gezonde gewasgroei en helpt bovendien bij het vasthouden van water en voedingsstoffen.

Praktische tip:

  • Bij profielkuilen (50 cm diep) krijg je waardevolle info over bodemstructuur,  wortelontwikkeling en waterhuishouding. Met een penetrometer kun je problemen in de bodemstructuur opsporen.

Bodemanalyse en Interpretatie

Een ander belangrijk thema was bodemanalyse en interpretatie. Tijdens deze sessies werd besproken hoe een optimale bodemanalyse eruitziet en leerden de deelnemers hoe zij bodemmonsters kunnen lezen en interpreteren. Door de juiste gegevens over de bodem te begrijpen, kunnen zij beter inspelen op de specifieke voedingsbehoeften van hun gewassen. Dit helpt niet alleen om de opbrengst te verhogen, maar zorgt ook voor een efficiënter gebruik van meststoffen.

Praktische tips:

  • Besteed voldoende aandacht aan bodemmonsters. Hierdoor kun je mineralen beter benutten en uitspoeling verminderen.
  • Het eerst beperkende element kan de opbrengst verminderen, vergelijkbaar met de zwakste schakel in een ketting.

Bodemleven en Organische Stof

De bijeenkomsten over bodemleven en organische stof benadrukten de cruciale rol van een gezond bodemecosysteem. Hierin kwam het belang van een actief bodemleven aan bod, evenals de rol van organische stof voor een duurzame bodemvruchtbaarheid. Daarnaast werd het gebruik van groenbemesters en kruidenrijk grasland besproken als manieren om de bodemstructuur en -gezondheid te verbeteren.

Praktische tips:

  • Compost moet onkruidvrij zijn en de juiste temperatuur bereiken. De rijpheid van de compost en de temperatuur tijdens het proces bepalen de kwaliteit van het eindproduct.
  • Gebruik in kruidenrijk grasland max. 25-30 kg graszaad en 10 kg kruiden per hectare, zaai kruiden ondiep (1 cm) en bemest lichtjes vooraf. Voor doorzaaien gebruik een mulch of strokenfrees.
  • Meerjarig grasland verhoogt de organische stof in de bodem en verbetert de structuur.

Bodemverbeteraars en Stimulanten

Binnen dit thema kregen de deelnemers advies over het gebruik van bodemverbeteraars en biologische stimulanten. Bodemcoaches gaven inzicht in biologische teeltmethoden en het gebruik van stimulerende middelen om de bodemconditie op een natuurlijke wijze te verbeteren. Deze methoden dragen bij aan een duurzamer bodembeheer en een betere weerbaarheid van de gewassen tegen ziekten en plagen.

Praktische tips:

  • Wees kritisch op de uitgangssituatie van de bodem voordat je bodemverbeteraars toepast.
  • Gebruik biostimulanten strategisch, bijvoorbeeld om biologische activiteit op gang te brengen na wateroverlast of om fosfaat vrij te maken.
  • Hou rekening met de hogere kosten van biostimulanten door regelgeving als ze gewasbeschermende effecten hebben.

Teelt en Gewasbeheer

Het laatste thema richtte zich op teelt en gewasbeheer, met aandacht voor de toepassing van kruidenrijk grasland, eiwitgewassen, en de keuze voor groenbemesters. Deelnemers kregen handvatten om bewustere keuzes te maken voor gewasbeheer, zodat zij kunnen bijdragen aan een gezondere bodem en een meer veerkrachtige landbouw.

Praktische tips:

  • Jonger maaien verlaagt de methaanemissie door een lagere NDF en hogere VEM in de graskuil, afhankelijk van de totale NDF in het rantsoen.
  • Het advies is gegeven om 3 keer te maaien vóór de langste dag (21 juni) voor optimale grasproductie.
  • Meerjarig grasland draagt bij aan hogere organische stofgehaltes in de bodem en betere bodemstructuur. Kalk en rijpe mest kunnen de bodemstructuur verder verbeteren en de nutriëntenopname geleidelijk laten verlopen.

Succes in Cijfers

Met 390 enthousiaste deelnemers en de begeleiding van elf deskundige bodemcoaches hebben de BodemUP Brabant-bijeenkomsten een groot bereik en positieve impact. De betrokkenheid van de agrarische ondernemers toont aan dat er een sterke behoefte is om de bodemgezondheid op een praktische manier aan te pakken en te verbeteren. Samen hebben we de kennis en vaardigheden opgebouwd die nodig zijn om de Brabantse bodem in topconditie te krijgen.

Voor de ondernemers die hun kennis verder willen verdiepen, is er goed nieuws: er staan nog meer bijeenkomsten op de planning. Neem een kijkje op de agenda van BodemUP voor de aankomende data en thema’s. We nodigen alle deelnemers en geïnteresseerden van harte uit om zich aan te sluiten bij deze waardevolle sessies en samen stappen te zetten richting een duurzame en vruchtbare bodem in de Brabantse landbouw!

BodemUP Brabant-agenda

Afbeeldingen

Cookie-instellingen