Studiedagreis ‘Telen zonder grondbewerking’

03-06-2024
25 keer bekeken

Haaren, april 2024 – Direct in mulch of groenbemesters zaaien en planten is succesvol. Het zorgt tevens voor een betere bodemkwaliteit, grotere biodiversiteit en minder verdroging. Groenteboerderij Dickendorf in Duitsland heeft ruime ervaring met dit teeltsysteem.

Programma

Naast het uitgebreide bedrijfs- en veldbezoek is er op de heen- en terugreis een inhoudelijk en interactief programma om kennis uit te wisselen over duurzaam bodembeheer. Voor ontbijt, lunch, diner en consumpties wordt gezorgd. Hiervoor wordt een eigen bijdrage van slechts € 40,- per persoon gerekend. Op www.tuindees.nl/demobedrijf is meer informatie te lezen en zijn tickets te koop.

Op 16 juli 2024 kan je mee met een bus vanaf Best / Eindhoven voor een bezoek met uitleg bij de velden en speciaal aangepaste machines.

Geheim

Het ‘live2give' geheim, wat sinds 2009 wordt toegepast, zit in een gesloten kringloop. De overgang naar tuin- / akkerbouw zonder de grond te bewerken, is wel een omslag geweest. De boeren van Dickendorf vertellen ons er meer over.

Over het project

Het Ministerie van Landbouw wil boeren en tuinders graag inspireren om duurzamer te werken. Tuin de Es is begin 2022 aangewezen als demonstratiebedrijf duurzame landbouw door het ministerie.  Het doel van dit project is om minimaal 300 boeren en tuinders te inspireren om stappen te zetten naar een landbouw met minder uitstoot en meer biodiversiteit.

Over Tuinderij de Es

Tuinderij de Es is een tuinderij in Haaren waar sinds 1981 biologische groente geteeld wordt. Bodembiodiversiteit bevorderen is sinds jaar en dag een belangrijk uitgangspunt in de teelt van de groente. Er wordt volop geëxperimenteerd en de kennis wordt actief gedeeld. De teelt van biologische groente wordt gecombineerd met een biologische winkel en dagbesteding.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen