Videoreeks Duurzaam bodembeheer

16-02-2024
231 keer bekeken

Mark de Beer, ruwvoerexpert Groeikracht, geeft in een reeks instructievideo's antwoord op veel gestelde vragen omtrent duurzaam bodembeheer.

Er worden verschillende grondbewerkingstechnieken tegen het licht gehouden. In de videoreeks werken we in een vogelvlucht van de voorbewerking naar de hoofdbewerking toe.

In video één vertelt Mark onder andere over verschillende manieren van grondbewerking, de voor- en nadelen en in welke omstandigheden welke manier het best toegepast kan worden. Daarnaast neemt hij ons mee in het in balanshouden van de bodem middels bekalken.

In de tweede video vertelt Mark over de traditionele frees en de biomulch, die in het voorjaar vaak ingezet worden om grasland te vernietigen of vanggewas onder te werken. Hij legt het verschil uit tussen deze twee en hij licht de aandachtspunten toe.

In video drie wordt toegelicht welke machine ingezet kan worden bij het onderwerken van vanggewas. Kies je voor de vleugelschaar cultivator of de schijveneg?

De vierde video gaat over welke ploeg je gebruikt om het gewenste effect te behalen. Daarnaast vertelt hij over het nut van ondergronders en vorenpakker voor goed bodembeheer.

Mark vertelt in de vijfde video meer over verschillende spittechnieken. Met een snelspitter meng je gewasresten met de bouwvoor. Let wel op dat je geen verdichte laag creëert in de bodem! Door de spittechniek te combineren met een woelpoot voorkom je dit.

Bandenspanning is van groot belang bij het bewerken van je bodem. In de laatste video verteld Mark over het belang van bandenspanning. Ook vertelt hij waar je op moet letten bij het toepassen van niet-kerende grondbewerking.

Deze video is onderdeel van de velddemo's georganiseerd met loonwerkers vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW).

Afbeeldingen

#1 Videoreeks Duurzaam bodembeheer: kalk

Cookie-instellingen