Bodemcoach met verstand van zaken

31-05-2023
361 keer bekeken

Veel boeren en tuinders twijfelen aan het voortbestaan van hun bedrijf. Gaan ze stoppen, innoveren of verplaatsen. Dat zijn levensgrote dilemma’s waarin ieder zijn eigen afweging moet maken.

Sommigen zullen zich baseren op financiële cijfers en nemen een zuiver rationele beslissing. Anderen zullen het persoonlijke gevoel zwaarder laten meewegen. Maar het zijn en blijven ingrijpende besluiten die veel impact hebben op de toekomst.

Het is aan ieder van ons om die keuzes zelf te maken, er is dan ook geen goede of foute beslissing. Je moet kiezen wat bij jou als ondernemer en als mens past. Neem de beslissing vooral samen, met de mensen om je heen. Je partner, je gezin of vertrouwenspersonen die dicht bij je staan.

Wat ik wel jammer vind, is dat er zoveel kennis verloren dreigt te gaan als veel boeren en tuinders stoppen. Ik vind van mezelf dat ik een redelijk goede kijk heb op dieren, en dan vooral diergezondheid. Ik heb enorm veel respect voor boeren en tuinders die datzelfde hebben, maar dan met grond. Die precies weten welke behandeling ieder perceel nodig heeft en die maatwerk hierin kunnen leveren tot op de vierkante meter. Deze kennis en ervaring kunnen we bewaren door deze ondernemers in te zetten als bodemcoach. Misschien is dit een kans voor jou. Je kunt collega-boeren en -tuinders helpen hun grond te verbeteren en concrete adviezen te geven.

Ook provincie Noord-Brabant, Brabant Water en waterschappen onderschrijven het belang van een goede bodem. Dit kunnen we onder meer bereiken via het project BodemUp. Om te voorkomen dat boeren en tuinders onterecht als partijdig en minder deskundig worden gezien, zijn er opleidingstrajecten waarmee de bodemcoaches gecertificeerd worden. Mocht dit bij jouw situatie passen, als stoppende boer of tuinder of als nevenfunctie naast je bedrijf, bel of stuur een mail naar info@bodemupbrabant.nl. Wij kijken naar je uit!

Bron: Nieuwe Oogst,  Jeanette van de Ven, ZLTO-bestuurder

Afbeeldingen

Cookie-instellingen