Als dit bij elkaar komt in een studiegroep, dan belooft dit interessante discussies, waarbij veel geleerd kan worden van elkaar. Er is nog ruimte voor enkele deelnemers.
Nieuwe studiegroep
In maart 2023 ging de nieuwe studiegroep over beweiding van start vanuit het Europese project Grazing4AgroEcology. De eerste bijeenkomst was op het melkveebedrijf van Tom Lugtenberg in Olst. Opvallend was de grote diversiteit aan vraagstukken, deelnemers en bedrijven. Deelnemers van diverse leeftijden, uit verschillende regio’s met ieder zijn eigen uitdagingen, en verschillende bedrijfsvoeringen.
We spraken over de optimalisaties voor beweiding waaraan de ondernemers de komende 3 jaar willen werken. Optimalisaties als ‘hoe kan ik meer vers gras voeren en hoe behoud ik de kwaliteit’, ‘beweiden met als uitgangspunt het gras’, ‘grashoogte meten’, ‘beweiden bij heel kleine huiskavel’, ‘meer gras van het land’ en ‘op zoek naar het beste beweidingssysteem’ werden benoemd.
Deirdre Hennessy presenteerde de Ierse situatie. Veel grasgroei en een strak beweidingsmanagement zorgt er voor dat melkveehouders in Ierland meer verdienen dan akkerbouwers of vleesveehouders. Een levendige discussie over de verschillen in graslandmanagement tussen Ierland en Nederland volgde. Uiteraard werd deze eerste bijeenkomst afgesloten met een bedrijfsrondleiding over het bedrijf van Tom Lugtenberg, waarbij extra aandacht geschonken werd aan de weide.
Meld je aan
Enthousiast geworden over deze studieclub? Er is nog plek voor enkele deelnemers! Meld je snel aan om aanwezig te zijn bij de volgende studieclub bijeenkomst in juni bij Annick Spaans: annick.spaans@zlto.nl.
Dit project wordt gefinancierd door het Horizon Europe Research and Innovation Programme van de EU onder Grant Agreement No. 101059626. De in dit document geuite meningen geven uitsluitend de mening van de auteur weer en niet die van de Europese Commissie. De Europese Commissie is niet verantwoordelijk voor welk gebruik dan ook van de informatie in dit document.